Slovenija moja dežela (DIY)

Slovenija moja dežela (DIY)

Slovenija moja dežela (DIY) – Umetnost z nitjo

Slovenija moja dežela (DIY) je naš naslednji “Do It Yourself” projekt ali “Naredi sam” projekt. Gre za umetnost oziroma krašenje lesenih plošč s sukancem. V angleščini najdemo več zadetkov pod imenom “string art“. Sam sem se odločil narediti obliko Slovenije s srcem v sredini. Želel sem dekoracijski element, ki bi nakazal malo na ljubezen do domovine. Nekaj kar me bo spomnilo na deželo moje očetnjave. Kakorkoli izdelal sem enostaven izdelek, ki ima sedaj svoje mesto na nočni omarici.

DIY PROJEKT:

 • Zahtevnost: Enostavno
 • Potreben čas za izdelavo: 2-3 ure

ZA IZDELAVO POTREBUJEMO:

 • Smrekovo leseno desko (750mm x 90mm x 18mm),
 • leseno letev (500mm x 35mm x 18mm),
 • žebljički (cca 100),
 • bel in rdeč sukanec (lahko tudi debelejša vrvica),
 • lužilo v barvi oreha (dobro založene trgovine, osebno sem ga kupil v Bauhausu, lahko pa pobarvate ozadje v drugačne barve),
 • lepilo za les (Mekol).

ORODJE POTREBNO ZA IZDELAVO:

 • Ročna žaga,
 • kos brusnega papirja (P150),
 • kladivo,
 • tiskalnik – šablona Slovenija v formatu PDF,
 • papir in čopič.

IZDELAVa ozadja:

 

 1. Najprej razžagamo desko na 3 dele enakih dolžin (250mm). Najprej si označimo mesto žaganja, črta mora biti pravokotna, najbolje da to storimo s kotnikom, če ga imamo. V kolikor kotnika nimamo pri roki si pomagamo z geotrikotnikom. Žagamo počasi in pazljivo, v obdelovanec ne pritiskamo ampak po njem z žago drsimo. Žago si nastavljamo s pomočjo prstov, tako da ne pobegne levo ali desno. Še nasvet, ostra žaga je že pol opravljenega dela.Material žaganjeMaterial ročno žaganje
 2. Ko smo razžagali desko, razžagamo še letev po dolžini na 270mm. Dve letvi nam bosta služili kot opora na katero bomo zalepili deske.
  Letve na deske
 3. Za razžagovanjem materiala se lotimo lepljenja. Za lepljenje uporabljamo lesno lepilo, ki ga nanesemo po površini letvic in ga pritisnemo na obe strani desk, kot je prikazano na sliki. Vse skupaj obtežimo z nečim težkim in pustimo da se suši minimalno 12ur.
  LepljenjeObtežitev
 4. Postopku sušenja sledi lesarsko najljubše opravilo brušenje. Dlje kot bomo brusili lepši bo izdelek, pazljivo popravimo robove in kakšne druge možne  nepravilnosti na površini.
  Brušenje
 5. Za brušenjem se lotimo luženja. Lužimo v smeri vlaken, obvezno pa po nanašanju lužila vse obrišemo s papirnato brisačko ali kakšno staro odpadno cunjo. Počakamo pol ure da se osuši in nadaljujemo z delom.Luženje
 6. Sedaj natisnemo šablono Slovenija, ki sem jo pripravil v programu Inkscape. Šablono zalepimo na deske s pleskarskim trakom (krep trak, uporablja se tudi v zdravstvu saj ne pušča odtisa).
  Šablona Slovenija
 7. Sledi zabijanje žebljev po šabloni, jaz sem puščal razmik med žeblji približno za en prst, ponekod pa sem jih zabil tudi več, sploh kljun pri naši kuri je bil precej težaven. Žeblje zabijamo narahlo, 1/2 žeblja puščamo zunaj, ali pa vsaj 2/3 žeblja.

  Slovenija žebljiOblika končana

  Izdelava vzorca z nitjo

 

 1. Prišli smo do zabavnega dela (vzel vam bo okoli 2 uri). Sukanec najprej ovijemo okoli žebljička, čisto vseeno katerega. Na žebljičku naredimo dvojni enostavni vozel (na sliki je prikazan enojni, mi ga ponovimo še enkrat, tako dobimo dvojnega).Enostavni vozel
 2. Nato sukanec povežemo z žebljičkom v srcu. Če želite lep vzorec se mora sukanec pri tem prekrivati. Zdaj pa POZOR: 1 žebljiček iz oblike države moramo povezati z vsaj 3 žebljički iz srca, kot to prikazuje naslednja slika. Tako bomo prišli do lepega vzorca, tudi mene je izučilo, tako, da vam želim prihranit delo.
  Vezanje string art
 3. Ko končno povežete vse žebljičke, sledi še obroba, ki se naredi tako da iz obrobe (kure – državne meje) povežemo med seboj tokrat brez prekrivanja.Slovenija moja dežela (DIY)
 4. Sukanec zaključimo tako, da naredimo dvojni enostavni vozel, kot smo ga naredili na začetku.
 5. Sedaj enako storimo še z rdečim sukancem znotraj srca, pravtako mu naredimo obrobo, kot smo naredili kuri.
  Srce obrobaSrce končano string art

KONEC

Slovenija string art

Tako projekt Slovenija moja dežela (DIY) je končan! Morda malo zahtevnejši od prejšnjih, nikakor ne obupajte s sukancem. Zapomnite si, da voda vrta v skalo z vztrajnostjo, ne z močjo. Namreč če bomo vztrajni, bomo uspešni v svojih namerah. Upam, da vam je bil prispevek všeč, vesel bom tudi kakšnega mnenja. Drugače pa se beremo naslednjič s še boljšimi projekti. 🙂

Potegnite na svoj računalnik šablono s klikom na Slovenija!Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja