Slivov kolač

Slivov kolač

Slivov kolač s srčki

Par dni nazaj sem naletel na Pinterestu na slivov kolač s srčki. Očitno se mi je slika tako vtisnila v spomin, da je nikakor nisem uspel pozabiti. Ko sem dva dni nazaj videl v trgovini ringlo slive, sem se odločil, da bom tak kolač izdelal tudi sam. Recept sam po sebi ni zahteven, le veliko časa nam vzame. Rezultat pa je božanski. Nisem ljubitelj tort in pit ampak to polnilo je “njami”! 🙂

Slivov kolač s srčki

Sestavine za testo:

 • 250g gladke moke (tip 500),
 • 3/4 jedilne žlice soli,
 • 18g sladkorja,
 • 160g masla,
 • 6-8 žlic hladne vode

Slivov kolač

Sestavine za polnilo:

 • 750g ringlo sliv,
 • 200g sladkorja,
 • ščepec soli,
 • 50g masla,
 • 1 jajce

Posip:

 • 25g oreha

Priprava testa:

 1. Najprej v posodi zmešamo moko, sol in sladkor. Mešanici dodamo maslo in nadaljujemo z mešanjem. Sedaj bi morale nastati grudice kar je popolnoma okej. Na koncu dodamo je 6 jedilnih žlic hladne vode in mešamo dokler ni gladko. Dodamo lahko še do 2 žlici hladne vode v kolikor testo že prej ni postalo gladke in željene strukture.
 2. Testo ovijemo v plastično folijo in ga postavimo v hladilnik za cca. 60minut.
 3. Po približno 1 uri vzamemo testo iz hladilnika, narahlo pomokamo površino kjer ga bomo razgrnili, pomokamo pa tudi valjar, da se testo ne bo prijelo nanj.
 4. Ko ga razgrnemo  nanj položimo pekač, kakšne 3-4cm od roba pekača z nožkom obrežemo testo. Ostanke pregnetemo in postavimo nazaj v hladilnik, uporabili jih bomo kasneje.
 5. Pekač premažemo z maslom, na dno pa položimo peki papir, ki ga pred tem obrežemo in prilagodimo velikosti pekača. Testo previdno vstavimo v pekač, previdno pritiskamo na strani tako da lepo zapolnimo robove, odvečno testo obrežemo z nožkom in ga dodamo preostanku.
 6. Pekač postavimo v hladilnik za 10 minut, kolikor je potrebno, da se ogreje pečica. Pečico moramo namreč ogreti na 190Cº.
 7. Pekač s testo vzamemo iz hladilnika in ga napikamo z vilicami, v kolikor tega ne storimo se nam bodo med pečenjem pojavili nezaželeni mehurji. Nato vse skupaj postavimo v ogreto pečico.
 8. Pečemo cca. 20 minut (brez ventilacije, v klasičnem načinu).
 9. Po 20 minutah vzamemo vse skupaj iz pečice, pečeno testo vzamemo iz pekača (previdno). Odstranimo peki papir in ga na 170Cº pečemo še 5 minut narahlo se razume.  Sedaj testo izsušimo na robovih se mora pojaviti zlato rumeno barvo.
 10. Vzamemo iz pečice in ga damo hladit.

Testo za kolač

Obrezovanje testa za pekač

Testo pečeno

Priprava polnila:

 1. Slive narežemo na koščke (kakšne 3 pustimo za nadev in jih ne režemo na koščke), saj se bodo le tako lažje razpadle pri kuhanju. Nato damo v kozico za kuhanje narezane slive, sladkor in sol. Vse skupaj segrevamo na srednji temperaturi. Sadje mora zavreti. Zmes pa mora postati džemasta in gosta, to se zgodi po približno 20-25 minutah kuhanja. Ves čas obvezno mešamo, da se nam masa ne prime na dno posode.
 2. Na koncu ko končamo s kuhanjem v mešanico dodamo še maslo in odstavimo z ognja. Maslo se mora v mešanici raztopiti, mešamo tako dolgo dokler se zmes ne ohladi nekoliko.
 3. Zmes prestavimo v drugo posodo, jo pokrijemo z alu folijo in jo damo ohlajat. Hladimo lahko v hladilniku, lahko v zmrzovalni skrinji (vendar POZOR: ne sme zamrzniti!), lahko pa tudi v kletnih prostorih.

Priprava srčkov:

 1. Ostanke testa ohladimo v hladilniku min. 10-15minut, pregnetemo in razvaljamo.
 2. Sedaj s pomočjo modelčkov odtisnemo v testu srčke. Kakšne manjše pa je potrebno narediti ročno z nožem.
 3. Ubijemo jajce in ga prežvrkljamo z vilico. Nato pa s čopičem nanesemo vsebino jajca na zgornjo stran srčkov.

Srce iz testa

Priprava pite:

 1. 3 slive ki smo jih pustili narežemo na rezine in jih damo na stran.
 2. Na testo pite položimo polnilo in ga enakomerno razporedimo. Jaz sem si pri tem pomagal s spatulo.
 3. Nato na polnilo položimo rezine sliv, ki smo jih prej narezali. Položimo jih v obliki spirale.
 4. Na rezine sliv na koncu položimo še srčke.
 5. Položimo v ogreto pečico in pečemo cca. 40 minut na 160C°.
 6. Vzamemo iz pečice pokrijemo s krpo in pustimo stati vsaj 5-6ur, najbolje čez noč.

Nanos polnila na kolač

Slivov kolač s srčki

Slivova pita

Tako pa smo na koncu, po želji lahko še posipate na vrh na drobno narezan oreh. Še en nov zabaven in okusen recept. Sploh če ste ljubitelji sadja vam bo sladica odlično teknila.

Vesel bom tudi kakšnega komentarja ali pa mnenja 🙂 . Sicer pa se beremo naslednjič, polni novih idej in izzivov.1 thought on “Slivov kolač”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja