Skoraj Popolno Blog

Skoraj Popolno Blog

Food and DIY Blog

Zadnje objave

Enostavna čokoladna tortica

Enostavna čokoladna tortica

ENOSTAVNA ČOKOLADNA TORTICA Tokrat vam bom predstavil enostavno čokoladno tortico, za katero potrebujemo samo 5 sestavin in po želji dodamo lahko še 2 sestavini. Mislim da še nisem videl enostavnejšega recepta za torto. Popravek enostavnega in okusnega. Najbolj me je presenetil čas izdelave, če sem […]

Slivov kolač

Slivov kolač

Slivov kolač s srčki Par dni nazaj sem naletel na Pinterestu na slivov kolač s srčki. Očitno se mi je slika tako vtisnila v spomin, da je nikakor nisem uspel pozabiti. Ko sem dva dni nazaj videl v trgovini ringlo slive, sem se odločil, da […]

Enostavno korito za rože (Naredi sam/DIY)

Enostavno korito za rože (Naredi sam/DIY)

Enostavno korito za rože

Enostavno korito za rože bo naš naslednji DIY projekt. Gre za enostaven projekt, ki ne zahteva posebnih znanj in specialnih orodij. Le natančno moramo slediti navodilom in izdelali bomo čudovit izdelek, ki bo še dolgo lahko krasil naš vrt, ali pa celo notranje prostore, v kolikor vam je všeč “shabby chic” ali pa “farmhouse” oblikovanje notranjih prostorov, oziroma poslovenjeno podeželski slog interiorja.

DIY PROJEKT:

  • Zahtevnost: Enostavno
  • Potreben čas za izdelavo: 2 uri (čas sušenja barve ni vključen)

ZA IZDELAVO POTREBUJEMO:

  • Leseno desko 1500mm (dolžina) x 95mm (širina) x 18mm (debelina),
  • vijake (3,0 x 35),
  • lesni kit,
  • belo barvo akril emajl,
  • rjavo barvo akril emajl,
  • svinčnik in alkoholni marker (po želji, če želite napis).

Orodje potrebno za izdelavo:

  • Strgalo – star nož (ne oster),
  • brusni papir (P220),
  • ročno žago (v kolikor imate zajeralno ali krožno bo to storjeno precej hitreje),
  • akumulatorski vijačnik,
  • vrtalni stroj,
  • krpa,
  • čopič
  • tiskalnik in prozorna mapica (po želji če želite napis).

IZDELAVA OHIŠJA:

  1. Desko razžagamo; potrebujemo 3 x 400mm in 2 x 130mm. Prilagam še natančen tehnični načrt v PDF oblikiEnostavno leseno korito
  2. Približno 9mm od roba na spodnji strani v stranice izvrtamo tri luknje.Enostavno leseno korito
  3. Luknje nato še povrtamo s svedrom, razvno toliko da bo noter padla glava vijaka in bomo le-to lahko zakitali.
  4. Sedaj privijačimo stranico z osnovno desko z vijačnikom.Enostavno korito za rože
  5. Prav tako izvrtamo in povrtamo luknje na stranski deski ter privijačimo na celoto.Enostavno korito za rože DIY
  6. Sledi kitanje, kitamo previdno, tako da zapolnimo luknje čim bolj natančno. Po kitanju počakamo, da se površina posuši, kako dolgo traja sušenje piše na embalaži kita.Enostavno korito za rože DIY
  7. Nato sledi brušenje kita, ko smo gotovi omočimo coto z vodo in narahlo obrišemo. S suho krpo obrišemo tudi preostanek izdelka. Nato se lotimo brušenja kita, obrusimo ves preostal kit in razne napake, ki ne sodijo v naš končni izdelek in bi ga utegnile pokvariti.Enostavno korito za rože DIY
  8. Sedaj sledi barvanje s temno rjavo barvo, osebno sem nanašal barvo s čopičem, lahko pa se tega lotite tudi z valjčkom ali pa gobico. Barvo moramo nanesti v vsaj dveh nanosih, tako se bo bolje prijela, saj jo bomo kasneje postrgali.Korito za rože DIY
  9. Ko se posuši zvrtamo v stranska dela (stranski ris) po dve luknjici  na vsaki strani, da bomo lahko v luknjice vstavili vrvico in vse skupaj naredili enostavno za nosit. Moja vrvica je bila nekoliko debeleješa, tako da sem zvrtal luknjo s svedrom premera 5mm. Luknjice narediti približno na sredini, 2-3 cm od roba na vsaki strani. Pravzaprav vam tega ni potrebno meriti, to lahko naredite po lastni presoji kakor se vam zdi lepo.Korito za rože naredi sam DIY
  10. Sedaj vse skupaj pobarvamo še z belo barvo emajl barvo (emajl pomeni prekrivna, tako da ne vidimo strukture v ozadju, kot recimo pri lužilih in lazurah). Po potrebi nanesite v več nanosih, toliko da bo bela barva popolnoma prekrila rjavo.
  11. Ko se bela barva posuši, skozi luknjice, ki smo jih naredili v koraku 8 napeljemo vrvico.  Vrvico lahko kupite v vsaki bolje založeni tehnični trgovini, osebno sem jo kupil v Teddi-ju, ker je tam bila najcenejša. Pri delu si lahko pomagamo z zobotrebcem ali pa zelo tankim izvijačem. Ko potegnemo vrvico skozi izvrtano luknjo na drugi strani naredimo vozel.Leseno korito Shabby Chic
  12. Sedaj sledi zadnja faza. Potrebujem nož, ki naj bo bolj top kot oster in z njim narahlo postrgamo belo barvo, tako da pridemo do rjave, ki smo jo nanašali v koraku 7. Pomagamo si lahko tudi z brusnim papirjem, ki mora biti obvezno več kot P220, sicer bo prehitro odnesel tudi spodnje plasit barve in prišli boste do lesa.Enostavno korito za rože DIY
  13. Po želji lahko dodamo še napis, jaz sem ga naredil v Wordu s posebnimi pisavami. Dokument sem natisnil na bel papir A4, vstavil v prozorno mapico, in prerisal na prozorno folijo pisavo z alkoholnim pisalom. Nato sem bel papir vzel ven in si nastavil svetlobo, ki je obsijala napis in ga prenesla na korito. Na koritu sem prerisal sence s svinčnikom in nato še kasneje prevlekel z alkoholnim markerjem (ta naj bo kar se da tanek).Izdelava napisa za korito za rože

DIY Slovenija korito za rože

Korito za rože naredi sam

Korito za rože DIY

Na koncu damo v enostavno korito za rože kozarce za vlaganje, v le-te natočimo nekaj vode in položimo cvetlice. Lahko pa se odločite za bolj trajno možnost in v kozarce položite malo zemlje v katere potem posadite cvetlice. Kakorkoli samo da vam bo lepo.

Prvi DIY projekt za zunaj, enostavno korito za rože, pa ga imamo. Sedaj pa novim projektom naproti. 😉

Se beremo naslednjič, če vam je blog všeč pa bom vesel kakršnegakoli odziva! 🙂

 

 

 

 

 

 

Slovenija moja dežela (DIY)

Slovenija moja dežela (DIY)

Slovenija moja dežela (DIY) – Umetnost z nitjo Slovenija moja dežela (DIY) je naš naslednji “Do It Yourself” projekt ali “Naredi sam” projekt. Gre za umetnost oziroma krašenje lesenih plošč s sukancem. V angleščini najdemo več zadetkov pod imenom “string art“. Sam sem se odločil narediti […]

Naravna Kremna Bučna Juha

Naravna Kremna Bučna Juha

Kremna bučna juha Kremna bučna juha je odlična jesenska juha narejena iz hokaido buče. Hokaido buče izvirajo iz Japonske in je polna pozitivnih lastnosti, ki imajo blagodejen vpliv na človeško telo. Med drugim prispeva tudi k boljšemu vidu, več o tem lahko preberemo tukaj. Sestavine […]

Enostavni šparglji s piščancem na zdrav način

Enostavni šparglji s piščancem na zdrav način

Enostavni šparglji s piščancem na zdrav način

Šparglji s piščancem in pirinimi testeninami. Tako enostavnega recepta pa še ne. Da odličnega okusa hrane ne omenjam. To je lahko rešilna bilka za nedeljska kosila, s to jedjo boste očarali tudi zahtevne jedce in gurmane.

SESTAVINE (za 1 osebo):

  • 5-6 velikih špargljev,
  • 200g piščančjih prsi (file),
  • 100g pirinih testenin,
  • 1-2 čajni žlički vloženega čemaža (divji česen),
  • jedilna žlička zeliščne soli (lahko tudi vegeta),
  • 2 jedilni žlici olivnega olja (lahko tudi rastlinsko).

šparglji s piščancem - sestavine

Priprava:

  1. Šparglje najprej odrežemo na spodnjem delu, kjer bi lahko bili oleseneli. Nato jih olupimo skoraj do vrha, pri glavi jih ne lupimo. Zavremo vodo in šparglje kuhamo maksimalno 2 minuti, nato jih malo popečemo v ponvi na olju.
  2. Zavremo vodo in vanjo stresemo žličko soli. V vrelo vodo damo pirine testenine in jih kuhamo na srednje velikem ognju tako dolgo kot piše na deklaraciji (okoli 7 minut) ali pa jih sproti pokušamo na žlici ali so kuhane oziroma “al dente”.
  3. Piščančja prsa izrežemo iz kosti tako da dobimo velik kos mesa. V ponev zlijemo 2 jedilni žlici olja in ga segrejemo (olje je dovolj segreto kadar vanj damo meso in se ob njem dvigujejo mehurčki – cvrči). Meso premažemo z zeliščno soljo (ali vegeto) in ga postavimo v ponev na olje. Obvezno meso pripravljamo na srednje velikem ognju, saj se mora zapeči v notranjost, kar pa nam na velikem ognju ne bo uspelo. Kako dolgo pečemo, osebno se držim pravila, dokler meso v notranjosti ni belo. Včasih me tudi kdo skritizira, da je meso preveč pečeno, vendar rad jem malo hrustljavo meso. Izbiro prepuščam vam, v notranjosti pa mora biti belo, to je “must be” pri piščančjem mesu.
  4. Sedaj ko je vse pripravljeno na krožnik položimo šparglje, popečeno meso in skuhane testenine. Po testeninah in piščančjem mesu na vrhu dodamo 1-2 čajni žlički čemaža.

Konec

šparglji s piščancem

Tako, šparglji s piščancem, še ena zabavna in enostavna jed je za nami. Jaz pa bom vesel kakršnegakoli odziva “feedbacka” na blog.
Zdaj pa novim zabavnim zgodbam naproti.

Kako pravilno skuhamo jajce

Kako pravilno skuhamo jajce

Kako pravilno skuhamo jajce Kako pravilno skuhamo jajce? Na to vprašanje sem naletel kak teden nazaj, seveda čisto po naključju. Pri nas doma smo poznali samo trdo (preveč) kuhana jajca, zato sem se odločil malo raziskati kako in kaj. Po raziskovanju na spletu sem  ustvaril […]

Kljukice za obešanje perila z osebnim sporočilom

Kljukice za obešanje perila z osebnim sporočilom

Kljukice za obešanje perila z osebnim sporočilom Kljukice za obešanje perila z osebnim sporočilom so naš naslednji DIY projekt. Kakšen dan ali dva nazaj sem na spletu opazil odlično idejo in sicer kljukice za obešanje perila, ki so vsebovale osebno noto oziroma osebno sporočilo. Ideja […]

Juha iz rdeče pese - zdrava, naravna in okusna

Juha iz rdeče pese - zdrava, naravna in okusna

 

Juha iz rdeče pese – zdrava, naravna in okusna

Juha iz rdeče pese je naravna, okusna, slastna, prijetna, zdrava, polna, lepa in še kak pridevnik bi se najdel. Na enostaven način povedano je juha iz rdeče pese tista, ki vas bo očarala s svojo preprostostjo načina priprave.

Sestavine:

  • 1 liter vode,
  • 1 kocka jušne osnove,
  • 1 korenček,
  • 1 srednje velik krompir,
  • 1 čebula,
  • 1 strok česna,
  • 2 jedilni žlici olja,
  • 1-2 čajni žlički kisle smetane,
  • 670g rdeče pese (jaz sem uporabil vloženo, če imate na voljo svežo uporabite slednjo)

Priprava:

Krepko juho iz rdeče pese pripravimo tako, da najprej olupimo krompir in korenček ter ju sesekljamo na kocke. Za tem sesekljamo še čebulo in strok česna.

Sedaj zavremo 1 liter vode in v njem raztopimo jušno kocko. Tako pripravimo jušno osnovo. V tem času ko se voda kuha, ločimo rdečo peso in njen sok. Rdečo peso dobro oplaknemo z vodo, saj je bila vložena v kis, kar bi povzročilo prekisel končni izdelek. Sok rdeče pese, ki je preostal je zelo zdravilen zato ga lahko tudi popijemo. V kolikor imamo svežo rdečo peso jo samo nasekljamo na kose in je ne oplaknemo pod vodo. V kolikor imate možnost sveže rdeče pese, jo toplo priporočam. Tudi sam bi jo imel raje, a je na žalost več ni na vrtu.

Ko smo pripravili jušno osnovo je čas za praženje čebule in česna. V globoko posodo pokapamo dve jedilni žlici olja in ga razporedimo enakomerno po površini, nato nanj položimo nasekljane koščke čebule in česna. Pražimo  na srednje velikem ognju dokler čebula ne postekleni. To je pojav, ko začne čebula dobivati zanimivo strukturo, izgleda kot da se blešči.

Ko je čebula prepražena dodamo v posodo še nasekljan krompir in korenček. Vse skupaj ob rednem mešanju na srednje velikem ognju pražimo še 3-4 minute toliko da zelenjava spusti okus. Nato dodamo prej pripravljeno jušno osnovo in kuhamo tako dolgo, da se zelenjava zmehča (korenček in krompir morata biti mehka, to lahko preizkušamo s kuhalnico). Po želji lahko dodamo še sol ali poper. Jaz osebno jih sicer nisem dodajal, saj mi je jušna osnova že dovolj slana, ljubitelj popra pa nisem.

Na koncu dodamo še vloženo rdečo peso, ki jo kuhamo samo par minut (4-5minut), toliko da spusti barvo in okus v mešanici. Sedaj lahko dodamo še začimbnice po želji, sam sem dodal drobnjak in peteršilj.

Vse skupaj previdno pretlačimo v kašo, lahko tudi zmiksamo (z mešalnikom). Na koncu dobimo gosto kašo, v kolikor nam je pregosta ji lahko dodamo še vodo in jo tako razredčimo. Kašo serviramo v jušnike ali druge globoke krožnike. Za dekoracijo na juho položimo malo kisle smetane in kakšen cvet vijolice, kot lahko vidite na moji sliki.

Tako na krepka juha iz rdeče pese je končana, enostavno in preprosto, kot sem obljubil na začetku. Zdaj je čas, da poskusimo kaj smo ustvarili!

Juha iz rdeče pese, naravna juha, okusna juha, slastna juha

Lesena Kuhinjska Deska - DIY

Lesena Kuhinjska Deska - DIY

Lesena Kuhinjska Deska Danes sem se odločil izdelati leseno kuhinjsko desko. Takšno, ki bi jo lahko uporabil pri fotografiranju hrane. Navdih sem poiskal na Instagramu in kmalu prišel do odlične ideje. Za izdelavo potrebujemo: Lepljen les (bukev) dimenzij 200mm dolžine in 130mm širine (v kolikor […]