Juha iz rdeče pese – zdrava, naravna in okusna

Juha iz rdeče pese – zdrava, naravna in okusna

 

Juha iz rdeče pese – zdrava, naravna in okusna

Juha iz rdeče pese je naravna, okusna, slastna, prijetna, zdrava, polna, lepa in še kak pridevnik bi se najdel. Na enostaven način povedano je juha iz rdeče pese tista, ki vas bo očarala s svojo preprostostjo načina priprave.

Sestavine:

  • 1 liter vode,
  • 1 kocka jušne osnove,
  • 1 korenček,
  • 1 srednje velik krompir,
  • 1 čebula,
  • 1 strok česna,
  • 2 jedilni žlici olja,
  • 1-2 čajni žlički kisle smetane,
  • 670g rdeče pese (jaz sem uporabil vloženo, če imate na voljo svežo uporabite slednjo)

Priprava:

Krepko juho iz rdeče pese pripravimo tako, da najprej olupimo krompir in korenček ter ju sesekljamo na kocke. Za tem sesekljamo še čebulo in strok česna.

Sedaj zavremo 1 liter vode in v njem raztopimo jušno kocko. Tako pripravimo jušno osnovo. V tem času ko se voda kuha, ločimo rdečo peso in njen sok. Rdečo peso dobro oplaknemo z vodo, saj je bila vložena v kis, kar bi povzročilo prekisel končni izdelek. Sok rdeče pese, ki je preostal je zelo zdravilen zato ga lahko tudi popijemo. V kolikor imamo svežo rdečo peso jo samo nasekljamo na kose in je ne oplaknemo pod vodo. V kolikor imate možnost sveže rdeče pese, jo toplo priporočam. Tudi sam bi jo imel raje, a je na žalost več ni na vrtu.

Ko smo pripravili jušno osnovo je čas za praženje čebule in česna. V globoko posodo pokapamo dve jedilni žlici olja in ga razporedimo enakomerno po površini, nato nanj položimo nasekljane koščke čebule in česna. Pražimo  na srednje velikem ognju dokler čebula ne postekleni. To je pojav, ko začne čebula dobivati zanimivo strukturo, izgleda kot da se blešči.

Ko je čebula prepražena dodamo v posodo še nasekljan krompir in korenček. Vse skupaj ob rednem mešanju na srednje velikem ognju pražimo še 3-4 minute toliko da zelenjava spusti okus. Nato dodamo prej pripravljeno jušno osnovo in kuhamo tako dolgo, da se zelenjava zmehča (korenček in krompir morata biti mehka, to lahko preizkušamo s kuhalnico). Po želji lahko dodamo še sol ali poper. Jaz osebno jih sicer nisem dodajal, saj mi je jušna osnova že dovolj slana, ljubitelj popra pa nisem.

Na koncu dodamo še vloženo rdečo peso, ki jo kuhamo samo par minut (4-5minut), toliko da spusti barvo in okus v mešanici. Sedaj lahko dodamo še začimbnice po želji, sam sem dodal drobnjak in peteršilj.

Vse skupaj previdno pretlačimo v kašo, lahko tudi zmiksamo (z mešalnikom). Na koncu dobimo gosto kašo, v kolikor nam je pregosta ji lahko dodamo še vodo in jo tako razredčimo. Kašo serviramo v jušnike ali druge globoke krožnike. Za dekoracijo na juho položimo malo kisle smetane in kakšen cvet vijolice, kot lahko vidite na moji sliki.

Tako na krepka juha iz rdeče pese je končana, enostavno in preprosto, kot sem obljubil na začetku. Zdaj je čas, da poskusimo kaj smo ustvarili!

Juha iz rdeče pese, naravna juha, okusna juha, slastna juhaDodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja