Kako pravilno skuhamo jajce

Kako pravilno skuhamo jajce

Kako pravilno skuhamo jajce

Kako pravilno skuhamo jajce? Na to vprašanje sem naletel kak teden nazaj, seveda čisto po naključju. Pri nas doma smo poznali samo trdo (preveč) kuhana jajca, zato sem se odločil malo raziskati kako in kaj. Po raziskovanju na spletu sem  ustvaril v programu Inkscape enostavno infografiko. Tako da vam ne bo potrebno iskati podatkov po spletu kot sem jih iskal jaz.

NASVETI PRI KUHANJU JAJC:

Da bomo dobili željen rezultat pri kuhanju jajc moramo upoštevati par nasvetov:

 • V posodi mora biti dovolj vode in sicer toliko, da bodo jajca v celoti v vodi,
 • jajca položimo v vrelo vodo previdno z žlico da ne počijo,
 • jajca po kuhanju vzamemo iz vode z žlico in jih ohladimo pod hladno vodo, na tak način v trenutku prekinemo postopek kuhanja.

Kako pravilno skuhamo jajce - infografika

Kuhana jajca

 1. Mehko-kuhano jajce

  Mehko-kuhano jajce dobimo po 5-minutah kuhanja v vreli vodi. Beljak mora zakrkniti, rumenjak pa ostane kremast, tako da lahko vanj pomakamo kruh ali opečenec. Takšno jajce lahko serviramo tudi na testeninah. Vendar POZOR: rumenjak ni popolnoma kuhan, zato bodimo previdni. Obstaja nevarnost salmonele, tako da obvezno uporabljamo samo sveža jajca (po možnosti iz hlevske ali proste reje, kjer je možnost razvoja omenjene bakterije manjša, oziroma skoraj nična).

 2. Srednje-kuhano jajce

  Srednje-kuhano jajce dobimo po 8-minutah kuhanja v vreli vodi. Beljak je že davno zakrknil, rumenjak je moten in postaja trden. Svojo barvo spreminja iz oranžne v rumeno, tudi v tem primeru je opozorilo za salmonelo na mestu, saj rumenjak še ni popolnoma kuhan. Tako, da uporabljajmo raje sveža jajca. Takšno jajce je odlično za solate.

 3. Trdo-kuhano jajce

  Trdo-kuhano jajce dobimo po 10-minutah kuhanja v vreli vodi. Tokrat je rumenjak je popolnoma kuhan in zakrknjen, nevarnosti več ni. Jajce pripravljeno za vse namene, lahko ga damo v solato, na testenine, lahko ga jemo za zajtrk.

 4. Blagoslov za srce

  To je preveč kuhano jajce oziroma jajce, ki je je kuhalo predolgo. Okoli rumenjaka se ustvari temno zelena barva. V kolikor gre razbrati iz kemije, se to zgodi zaradi reakcije železa, ki se nahaja v rumenjaku z vodikovim sulfidom, ki se nahaja v beljaku. Takšno jajce je še vedno popolnoma užitno. Blagoslov za srce smo poimenovali, ker lahko odstranimo rumenjak, kjer se nahaja holesterol. Vsebuje pa jajce tudi dober holesterol (HDL) o katerem lahko več preberete v angleščini tukaj.Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja