Ajdova gibanica z gozdnimi borovnicami

Ajdova gibanica z gozdnimi borovnicami

AJDOVA GIBANICA Z GOZDNIMI BOROVNICAMI

Po malo daljšem premoru se ponovno javljam z novim receptom, tokrat odlična ajdova gibanica z gozdnimi borovnicami. Prvič sem takšno obliko gibanice zasledil v pekarni in priznam bila je odlična. Le da je njihova različica imela namesto borovnic češnje. Jaz sem se odločil za borovnice, ker so bolj aromatične po drugi strani pa je ostalo še nekaj zaloge v skrinji od lanskega leta. Pa poglejmo kako sem ustvarjal svojo prvo ajdovo gibanico z gozdnimi borovnicami.

SESTAVINE ZA AJDOVO TESTO:

 • 200g ajdove moke,
 • 100g pirine moke,
 • 18g kvasa,
 • žlička sladkorja,
 • žlička soli,
 • vodaAjdova gibanica sestavine

SESTAVINE ZA ZA NADEV:

 • 500g nepasirane skute,
 • 100g smetane za kuhanje,
 • 3 jajca,
 • 250g borovnic,
 • 3 žlice zdroba (pšeničnega, lahko tudi kak drug),
 • 4 zvrhane žlice sladkorja,
 • 2 žlički vanilijevega ekstrataSestavine ajdova gibanica

POSIP:

 • sladkor zdrobljen v prah (po želji)

PRIPRAVA TESTA

Najprej zavremo 2 dcl vode (1 dcl vode = 100g ajdove moke) odstavimo z ognja in vanjo vsujemo 200g ajdove moke ter premešamo. Sedaj dobimo zmes vode in ajdove moke ki mora biti prožna, to pustimo stati dokler se ne ohladi. V času ko čakamo na ohladitev zmesi naredimo kvasec, to pomeni da 18g kvasa primešamo k topli vodi (približno 1 dcl).

Kvasec

Ko je testo ohlajeno mu dodamo 100g pirine moke, kvasec, žličko sladkorja in žličko soli ter vse skupaj pregnetemo. Po potrebi lahko dodamo še vode, testo mora biti prožno in gladko. Testo pustimo vzhajati vsaj 40 minut, lahko pa tudi dlje.

Ajdino testo

Po 40 minutah pomokamo gladko površino (najbolje mizo) in valjar s pirino moko. Testo na nežno ampak res nežno razvaljamo. V kolikor ne boste nežni se bo testo prijemalo in bodo same težave. Osebno sem delal gibanico v dvodelnem pekaču za torte tako da sem testo razvaljal kar na pekaču in ga obrezal (to so tisti detajli, ki jih spoznaš tekom dela). Kasneje pa sem z rokami, ogromno potrpežljivosti in precej pirine moke oblikoval še rob v pekaču.

Testo v pekaču

OPOZORILO: preden vstavimo v pekač testo ga moramo obložiti s peki papirjem. To storimo tako, da izrežemo peki papir po merah pekača (jaz si pomagam s svinčnikom). Papir “zalepimo” na površino pekača s pomočjo masla ali margarine.

PRIPRAVA NADEVA

Najprej ubijemo 3 jajca in jim dodamo 1 žlico sladkorja, vse skupaj miksamo. Cilj je da dobimo penasto maso v katero s kuhalnico primešamo 500g nepasirane skute, 100g smetane za kuhanje, preostale 3 žlice sladkorja in 3 žlice zdroba (jaz sem imel navadnega pšeničnega).

Jajca in sladkor penasto umešana

 

Vse skupaj dobro premešamo, dodamo 2 žlički vanilijevega ekstrata ter še malo premešamo.

Nadev za gibanico

 

PRIPRAVA AJDOVE GIBANICE Z GOZDNIMI BOROVNICAMI

Sedaj v testo v pekaču najprej položimo borovnice in jih razporedimo po celotni površini. Nato vse skupaj zalijemo z nadevom, ki ga enakomerno porazedlimo po celotni površini. To je to zdaj nas čaka še samo pečica.

Borovnice v gibanici

Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj celzija, to pomeni da jo vklopimo 10 minut preden vanjo položimo naš izdelek. V kolikor imate ventilacijsko pazite, da peče v navadni obliki brez dodane ventilacije. Pečemo približno 45-60 minut, priporočam opazovanje nadeva, ta mora biti zlato-rjav.

Gibanica pripravljena za pečenje

NASVET ZA IZBOLJŠANJE

Osebno nisem bil zadovoljen z visokim robom. Naslednjič bom naredil nižji rob, ki ga bo nadev popolnoma prekril. Druga stvar pa je, da smo zelo različnega mnenja okoli okusa, meni se je vse skupaj zdelo premalo sladko, mami pa se je recimo zdelo odlično, oče pravi da mu je manjkal ščep soli, punca pa je bilo všeč (upam da je bila iskrena). Če ste bolj sladkosneden tip človeka, potem priporočam, da vsaj še dve žlici sladkorja primešate borovnicam, sicer preveč potegnejo na svojo naravno aromo (rahlo kiselkasto), v kolikor vam je naravna aroma borovnic všeč ne dodajajte sladkorja.

Evo še za konec, krožnik lahko okrasite s sivko ki se poda barvi borovnic, na vrh pa potrosite zmlet sladkor in “mmm” želim vam obilo užitkov ob sladkanju. Tako pa je ajdova gibanica z gozdnimi borovnicami za nami. Do naslednjič imejte se lepo in uživajte v vročih poletnih dneh. 🙂

 

Ajdova gibanica z gozdnimi borovnicami

Ajdova gibanica z gozdnimi borovnicami

 

 Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja